29.7.21

Mina Tarmo Soomeret presidendina ei kaaluks vaid soovitaks

Iga president omal kohal

Arvan, et Eestil on presidentidega vedanud. Iga mees või naine on omal ajal olnud õiges kohas ja täitnud seda rolli, mis just temale sobivaim oli. Loomulikult seadis Lennart Meri kohe lati väga kõrgele. Lennart oli juba kirjanikuna visioonimees ja tema sügavus ning kõrge mõttelend üheskoos sobis presidendile just sel ajal väga hästi. Lennart sai presidendiks vaatamata sellele, et kigepealt valis presidenti rahvas ja rahva eelistus langes Arnold Rüütlile. Kuna aga ka Rüütel ei saanud valdavat enamust rahva häältest, otsustas presidendi lõpuks riigikogu nende kahe hulgast. Ja riigikogu otsustas Lennarti kasuks. Arnold Rüütel pidi ootama, aga sai järgmisena oma väljateenitud ameti ja ametiraha,  olles rahvalik ja maalähedane president. Oma hallipäise vanaisaliku olemusega meeldis Rüütel paljudele.

Peale Rüütlit sai presidendiks Toomas Hendrik Ilves. Sarnaselt Merile oli temalgi eelnev välispoliitiline kogemus.  Kuna Eesti oli just liitumas Euroopa Liidu ja NATOga siis Lennarti pandud seeme sai Toomas Hendrik Ilvese poolt hästi kastetud ja väetatud.

Järgmise presidendi valimisega oli veidi keerulisem. Viis aastat tagasi oli kandidaate nagu seeni peale vihma, iga erakond käis välja vähemalt ühe. Ei riigikogus ega valijameeste kogus ükski neist valitud ei saanud.

Valimiskogu viljatu töö

Mina ja Jaanus Tamkivi olime valijamehed Kuressaare linnast. Meil olid natuke erinevad seisukohad presidendikandidaatide osas. Mina olin arvamusel, et ükski toona valijakogusse esitatud kandidaatidest ei ole väga hea.  Tamkivi toetas Siim Kallast, mis oli ka loomulik, sest tema oli ju ennekõike Reformierakonna kandidaat. Ausalt öelda nendest poliitilistest kandidaatidest oligi Kallas tugevaim ja parim. Käis isegi Saaremaal valijameestega kohtumas ja vestlemas.

Valijameeste kogu siiski presidenti valida ei suutnud ja pall veeres taas Riigikokku. Siis läks juba aruteluks uute kandidaatide osas.

Südames kaks kandidaati

Kuigi minu valijamehe töö oli tehtud, hing rahu ei andnud. Nii pakkusin kohe toonasele Riigikogu esimehele Eiki Nestorile välja ühe uue nime  – Tarmo Soomere. Paraku toona temast presidenti ei saanud.  

Juba toona pidin enda valikut ka selgitama. Minu arvates oleks Tarmo Soomere Lennarti mastaapi president. Sama mastaapi, aga hoopis teistsugune kui Lennart. Aga sellist meil just vaja oleks.

Mitte ainult ei kaaluks vaid juba soovitaks

Et Soomere on akadeemik ja Teaduste Akadeemia president, annab talle oma kaalu. President vajab aga rohkem sügavust kui kaalu. Ja seda on Tarmo Soomerel omajagu.

Temas saavad kokku füüsik ka lüürik, täppisteadlane ja inimhinge sügavusse kiikaja. Paljudele on ehk üllatuseks, et Soomere on omal ajal toimetanud kristlikku ajalehte ja olnud aktiivne koguduse liige.

Tema silmadest vaatab praegugi vastu poisilik uudishimu. Maailma kõiksuse imepärasus ei jäta teaa külmaks. Soomere tunnetab seda imepärasust kogu oma värvigammas. Ta teab ja rõhutab, et  Inimene oskab loodust seletada palju paremini kui iseennast.  Soomerel on anne keerukaid asju lihtsalt ja mõistetavalt lahti seletada.

Praegune aeg, mil peame seisma silmitsi kliimamuutuste ja digitaalse reaalsuse pealetungiga, vajab just sellist presidenti. Seepärast ma teada nüüd neli aastat hiljem enam ei kaaluks vaid soovitaks.