14.12.21

Rohekoidiku ootuses


Kuulun sellesse põlvkonda, kes laulva revolutsiooni ajal oli tudeng. Tegelikult ei ole vanus siin sugugi peamine. Sama tunnet tundis ka parimates aastates proua, noor pereisa, aga ka pensionär. See oli millegi uue ootus. Oli vabaduse ootus, kuigi kuidas too vabadus tuleb ja milline ta saab olema, oli meile täpselt teadmata.

Tundsime kevadise punguva lehe, noore armastusega sarnaneva vabaduse tunnet ja peamine oli sinnapoole liikuda, lootes, et elu ise pakub õige raja. Me kogunesime, laulsime ja mõtlesime, kogunesime uuesti, vahel mõtlesime veel ja leidsime samm-sammult ka lahendusi.

Nüüd, viiekümnendates tunnen natuke samasugust tunnet. Peamine on aga see, et näen sedasama tunnet noorte silmades. Me ei anna alla, ei istu käed rüpes ega oota, kuni oleme planeedi täiesti elamiskõlbmatuks muutnud. Oleme valmis selle nimel tegutsema. See uus ootus on tolle aastatetagusega sarnane, aga ka erinev.

Sarnane oma tungi mõttes. Erinev, sest toona olid olemas realiseerunud eeskujud – end vabaks võidelnud, vabaks jäänud riigid ja rahvad. Nüüdne tung seguneb veelgi suurema teadmatuse, aga ka ängistusega.

Kuidas maailm tervikuna rohepöördega hakkama saab ja kuidas see majandust muudab, et tea täpselt keegi. Loen ka paljude majandusinimeste sulest, et siit-sealt on vaid kerge aimdus, kustpoolt uus tuul puhuma hakkab.

Postimehes hakkas esimesena silma selleteemaline arutelu Robert Kiti sulest 14. märtsil 2020, artiklis «Kas majandusteooriad tuleks ümber kirjutada?». Edasi veel palju sarnaseid arvamusi, üks viimaseid nädal tagasi, Rainer Katteli «Kapitalistlik majanduskorraldus variseb kokku iseenda raskuse all».

Peamine on aga see, et näen sedasama tunnet noorte silmades. Me ei anna alla, ei istu käed rüpes ega oota, kuni oleme planeedi täiesti elamiskõlbmatuks muutnud.

Praeguse ühiskonna kellavärk mõtestati lahti hammasratasteks ja pulkadeks kuninganna Victoria eelsel ja tema aegsel Inglismaal.

John Gray väidab oma 25 aastat tagasi kirja pandud ja sellel suvel eesti keeles ilmunud teoses «Valekoidik», et just siis ja seal globaalne kapitalism välja mõeldigi. Ja et kapitalism ei ole mingi asi iseeneses – see on süsteemne, inimtekkeline ja lihtsalt osa ühiskonnakorraldusest.

Toonasel koidikul tõdes Adam Smith, et suurim inimsugu motiveeriv, liikuma panev jõud on ikkagi kasuahnus. Smith nimetas seda nähtamatuks käeks. Vaba turumajandus ja tööjaotus lasevad nii tekkida suuremal ühiskondlikul rikkusel, millest kõik ka osa saavad. Kui mitte otseselt oma töö või kapitali kaudu, siis vähemalt teiste, edukamate inimeste headuse kaudu.

 

Headus ei saa aga vabalt ringi hulkuda. Vastasel korral koguneb teda kuhugi rohkem ja kuhugi vähem. Kui turumajandus ja kapital üha suurendavad ebavõrdsust, siis peab riik võtma seni juhusliku headuse oma kontrolli alla. Kõigile võrdselt kättesaadav headus on solidaarsus. Esmalt prooviti rahuldada esmavajadused nagu laste heaolu (sh hariduse kättesaadavus) ja töövõimetute toimetulek. Nii sündisid pensionisüsteem, töötukassad. Järgmisena jõuti kõigile kättesaadava haiguskindlustuseni.

Kui sajand tagasi võitlesid selle eest peamiselt vasakpoolsed, siis nüüdisajal on nendest ühishüvedest saanud niivõrd loomulik ühiskonna osa, et pole ühtki poliitilist jõudu, mis kogu heaolusüsteemi kahtluse alla paneks.

Rikkuse allikaks ei ole ainult töö ja investeeringud. Saaremaa mees Kaupo Vipp kirjutas oma raamatus «Globaalpohmelus» väga selgelt lahti majanduse ja ka kogu inimühiskonna sõltuvuse erinevatest energiakandjatest.

Nafta on majanduses nagu doping, mis võimaldab suuremat kasvu, kui see ilma vedela kulla abita võimalik oleks. Kui joodik leiab pudeli, siis ta peab selle ka ära jooma. Pohmell sunnib haarama järgmise pudeli järele. Paraku on aga uut peaparandust üha raskem leida.

See globaalne fossiilpohmelus on praegusaja suurte hädade juur – alates plastireostusest kuni kliima soojenemiseni. Sinna vahele jääb looduse mitmekesisuse kiire vähenemine, inimese enda elukeskkonna halvenemine ja kõik need muud hädad.

Kui keegi räägiks elust ilma kasvuta, eelkõige ilma majanduskasvuta, siis oleks see hullumeelsus. Elu ilma majanduskasvuta on meile ettekujutamatu. Selle ennustamine on ketserlus ja iga poliitik, kes hakkaks sellist tõde kuulutama, kaotaks oma valijad. Kõik peavad sellest kasvust osa saama. Globaalses mõttes igaüks planeedi kasvavast elanikkonnast.

Siin on koht, kus peaks rääkima peamisest – kas oluline on kasv või heaolu. Kuidas neid mõõta ja hinnata? Meil on isegi riigieelarve struktuurse tasakaalu arvestamiseks kolm meetodit. Veel keerukam on kokku leppida, milline majandus ja kui palju kasvab. See ei ole aga selle kirjatöö teema.

Peale kaht suurt laastavat sõda – Esimest ja Teist maailmasõda – tundus algavat heaolu ja külluse ajajärk. Majandus kasvas ja teadus andis piisavalt võimalusi uudishimu rahuldamiseks.

Peatselt aga ilmnes uus probleem, kasvu globaalselt negatiivne mõju keskkonnale. Pea kogu eelmise sajandi olid need probleemid lokaalsed. Kus raiuti maha liigselt metsa, kus reostus jõgi või muutus ilus maastik tööstusvaremeks.

See, et planeedilt võetav kasu, peamiselt energia näol, on tegelikult võlgu elamine, ei paistnud seega esmalt kuidagi silma.

Fossiilsed energiakandjad paiknesid nagu raha pangas, kust kassapidaja läinud ja uksed laialt avatud. Sahtlid olid küll lukus, aga see oli väike vaev – puurimine, torujuhtmed, transport…

Pankur istus aga oma kabinetis ja jälgis seda kõike hoolega. Et tegu on laenuga, millelt globaalses arveraamatus ka intressi arvestatakse, see selgus alles viimasel inimpõlvel.

 

Fossiilsed energiakandjad paiknesid nagu raha pangas, kust kassapidaja läinud ja uksed laialt avatud. Sahtlid olid küll lukus, aga see oli väike vaev – puurimine, torujuhtmed, transport…

Kui jääda majandusterminite juurde, siis esmalt andis tunda midagi inflatsioonilaadset. Osa laenust läks tehnoloogiate arendamisele, haridusele ja teadusele, luues nii lisaväärtust. Suur osa aga lihtsalt haihtus ilmaruumi kütmiseks. Tagantjärele võib targutada ja arvutada, millisel arengutasemel oleks inimkond ilma fossiilsete kütusteta. Kindlasti oleksime vaesemad ja ka tehnoloogiliselt vast sajandi ajast maas.

Ma alustasin seda lugu, võrreldes praegust muutuste ootust laulva revolutsiooni aegse ootusega. Aga ka teadmatusega ja ängiga. Hüva, äng võib olla pelgalt subjektiivne.

Olin abilinnapea ja protsessi eest vastutav, kui Kuressaare võeti 1998. aastal esimese Eesti linnana vastu Maailma Terviseorganisatsiooni Tervislike Linnade Võrgustiku liikmeks. Tervislike linnade liikumise eesmärk oli tõsta elukeskkonna parandamine linna elu fookusesse.

Samal ajal koostasime Kuressaares säästva arengu tagamiseks strateegia «Agenda 21» ja kirjutasime alla Aalborgi hartale, mis sõnastas jätkusuutlikkuse Euroopa kohalike omavalitsuste tarvis.

See tegevus ja teadmised olid toona väikese ringi huviliste pärusmaa ja suurem osa Eestist ei teadnud rohepöördest veel midagi.

Ängitunne tulenebki arusaamisest, et oleme kogu maailmas, aga ka Eestis rohepöördega vähemalt 20 aastat maha jäänud.

Hüva, ma ei ootaks, et meil juba vurritaksid ja küpsetaksid elektrit sajad meretuulepargid ning miljonid päikesepaneelid. Aga teades, kui pikk ja vaevaline on planeerimisprotsess, oleks see pidanud algama palju varem. Siis me ei ägaks praegu hirmkalli elektrihinna käes (millele viitas oma viimases pikas intervjuus ka eelmine president Kersti Kaljulaid).

Just tempo on määrav. Siin on aga optimismiks põhjust vähe.

Peale pikka sissejuhatust nüüd ka päris asja juurde. Me ei ole suutnud rohepöördele anda selget majanduslikku mõõdet. Selles osas valitseb kinnijooks nii poliitikute kui majandusinimeste hulgas.

Valitsus kinnitas eesmärgi saavutada kliimaneutraalsus aastaks 2050. Vahepeatus on aastal 2030. «Meie plaan kasvuhoonegaaside vähendamiseks aastaks 2030 on juba samuti ambitsioonikas ja nõuab erinevate osapoolte pingutusi, et selle edukalt ellu viiksime,» ütles toonane peaminister Jüri Ratas. «Meie majandust ootab ees rohepööre, mis puudutab kõiki valdkondi.»

Me ei ole suutnud rohepöördele anda selget majanduslikku mõõdet. Selles osas valitseb kinnijooks nii poliitikute kui majandusinimeste hulgas.

Eesmärk maksab kujutlematud 17 miljardit, mis nõuab järgmisel kümnendil umbes neli protsenti SKTst ehk poole enam kui kaitsekulutused. Faktid. Juba arvatakse, et tegelikud kulud võivad olla mitu korda suuremad.

Poliitikutel ei ole aga lubaduste kõrval head ideed. Kaja Kallas sõnas paar aastat tagasi Reformierakonna 25. sünnipäeval peetud kõnes: «Paha lugu on see, et kliimateemadele pole tegelikult head liberaalset lahendust. Liberaalne oleks justkui lasta majandusel toimida omasoodu, aga see ei pruugi olla jätkusuutlik inimeste ja elukeskkonna seisukohast. Kuuleme lihtsustatud üleskutseid, et kliimaeesmärgid nõuavad meilt hüvasti jätmist meie praeguste elumugavustega. Justkui inimesed peaksid täielikult loobuma autodest, toasoojast, reisimisest, lihasöömisest jne.

Loomulikult on vastutustundlik tarbimine õige suund. Aga ma olen veendunud, et me ei saavuta ühtegi laiapindset muudatust läbi rõhumise ja keelamise. Uute piirangute kehtestamise asemel peame hoopis investeerima tuleviku majandusse, mis võimaldab elukvaliteedi kasvu. Minu hinnangul võiks Eesti näha kliimaneutraalsuses võimalust.» Ta käib välja kliimafondi loomise idee.

Tegelikult ei ole meil vaja midagi väga uut. Tasub minna vaid Adam Smithi juurde tagasi ja kujundada ühe käega majandusest kahe käega majandus. Või nagu oleks kohasem, tuua mängu keskkonna jalajälg.

Kui Smithi ajal oli vaja riiki selleks, et töö ja kapitaliga kogutud rikkust sõdade, sh ka ebavõrdsuse koondumisest alanud kodusõdade käigus laiali ei kantaks, siis nüüd on vaja, et rikkus ei läheks keskkonna ennatliku ärakulutamise nahka.

Toona oli teiseks ühiskonda ohustavaks teguriks liigne ebavõrdsus. Ka sellele õppisime pensionisüsteemi, haigekassa, töötukassa ja muude rehkenduste näol leevendust saama.

Me ei pea uut majandust looma ühekorraga. Siingi saab hakkama väiksemate rehkendustega. Peamine on, et eesmärk oleks selge, nagu laulva revolutsiooni ajal.

Kas see tähendab taas uusi makse? Ei pruugi. Suurt osa sotsiaalseid probleeme lahendab üks, sotsiaalmaks. Võib-olla piisaks sinna kõrvale laialdasest keskkonnamaksust. See koosneks praegusest käibemaksust ja aktsiisist, sest käibe üks osa on tarbimine. Viimast peamegi piirama. Hullu ja arutut tarbimist. Kui maks on disainitud selliselt, et see sõltub selgelt keskkonda jäetavast jalajäljest, võib uus maks tuua mõnele kaasa hoopis maksukoorma vähenemise. Tark maksusüsteem kogub raha vajalikeks tegevusteks, aga eelkõige kujundab meie käitumist.

Praegu on paras aeg hajutada pilvi, et päris rohekoidik oleks selgem.

Postimees, 04.12.2021 Jaanis Prii essee: rohekoidiku ootuses, https://arvamus.postimees.ee/7400266/ak-jaanis-prii-essee-rohekoidiku-ootuses