25.11.22

Inimene mängib võimega end täielikult hävitad

 

Lühikese valitsuse pikk vagu

Suvel vähem kui aastaks ametisse saanud Eesti uus valitsus on kui talumees, kes ostis endale põllu, mis aasta tagasi paistis kinnisvarareklaami klantspildil välja kuldne ja viljakandev. Nüüd sügiseks on see närbunud ja  sööti jäänud. Põld vajab uuesti ülesse kündmist.

Maailm ja olud on nii palju muutunud, et tükati on targem künda uued vaod ja külvata uus seeme. Riigipõllu kündmine on küll veidi teisem, aga olemuselt sama.

Kõike muutuvat ülesse lugeda oleks ilmne lugeja aja raiskamine. Teame seda isegi. Aga nagu põllul, on ka ühiskonnas vana sööt uuele väetiseks.

Loominguline lammutamine

Ajalooliselt on selline vana sissekündmine ja uue külvamine olnud seotud sõdade või muude suurte kriisidega. Vanade, puruks pommitatud, pankrotti läinud või muul viisil hävinud hoonete, seadmete ja tehnika ning tehnoloogia asemel tuleb paratamatult uus ja innovaatilisem.  Oma loomulikus protsessis nimetatakse seda USA majandusteadlasest Joseph Schumpeteri järgi loominguliseks lammutamiseks. Uuendamine on majanduse peamine mootor.

Mitmemöötmeline maailm.

Üldiselt tajume me füüsilist maailma kolmemõõtmelisena. Teadlased oskavad tuua juurde veelgi mõõtmeid. Meie vaimne ja sotsiaalne maailm on veelgi rohkemate mõõtmetega. Pean silmas Euroopa kultuuriruumi, sest mõnes muus kultuuriruumis on teised mõõtmed.

Näiteks keskajal oli peamine mõõde usk. Seejärel lisandus fossiilkütustel ja tehnoloogial tuginev kasvava heaolu mõõde. Tänaseni mõõdame maailma peamiselt heaolu parameetritega, nagu jõukus, palk, vaba aeg, … . Nende teisenditeks on sisemajanduse kogutoodang, kasum ja muu selline.

Vähemalt kolmanda, kui mitte neljanda mõõtmena tuli möödunud sajandil sisse enese hävitamise mõõde.  Tähendab, inimese võime end täielikul ära hävitada. Esmalt tuumasõja kaudu, edasi kliima hukkakeeramise kaudu. Mõlemad on aktuaalsed.

Igavene poliitvõitlus

Inimese põhiolemise üle vaagimine on sama vana kui inimkond. Arvamused selle üle ristusid ja põimusid vaheldumisi. Alates sumeritest, läbi egiptlaste, nende juurest põgenenud juutidest kuni kreeklasteni välja. Natuke erinevad, aga ühtselt ning läbivalt põhiprobleemina lihaliku keha ja vaimu vastuolu tajudes. „Aga keha täidab meid ka himude ja ihade ja hirmude ja igasuguste näivuste ja sellisel hulga tühisusega, et tema tõttu me ei saagi tõepoolest iial olevast arukaks saada… naudinguid vahetada naudingute vastu ja valu valu vastu ja hirmu hirmu vastu, suuremat vähema vastu nagu münte. On üksainus õige münt, mille vastu tuleb vahetada kõik muu – arukus ... (Platon, Phaidon, 66).

2400 aastat hiljem tõdes Mihkel Mutt sisuliselt sama: „Kui ökoeliit kõrvale jätta, tahab enamik inimesi oma eluajal ikkagi nautida muu huvitab teda teises järjekorras.“, Katastroof tuleb niikuinii, Postimees 1.10.2019.

 

 

Hävingu kurss

Hüva, võib olla ongi häving meie paratamatus. Võib olla me ei saagi tõeliselt arukaks. Me olema targad, aga mitte arukad. Targana suudame me mõõta heaolu ja rakendada kõik oma oskused heaolu teenistusse. Arukana peaksime tõmbama ohje, peaksime paljust loobuma. Seda ei suuda enamikel juhtudel ka ökoeliit ise.

Ma ei hakka taas tsiteerima Platonit, aga tema riigiõpetuses on samuti läbiv joon vastuolu, mis tüürib laeva karide poole. Ta kritiseeris demokraatiat. Kritiseeris seepärast, et antiik Kreekas demokraatiaga liialdati. Meie demokraatia on keerukam. See on kesktee, kus leidub natuke aristokraatiat,  raas  timokraatiat, natuke oligarhiat, rohkelt demokraatiat, aga ka türannia ihaluse sugemed ei ole puudu. Nende aluseks on samad vastuolud, millele Platoni tsitaadis viitasin. Selle, tahtmise ja vaoshoidmise vajaduse vahelise võitluse rindejoon kulgeb läbi igaühe meist, kulgeb läbi parteide, ministeeriumite, läbi valitsuse, riigikogu ja lõpuks läbi kogu ühiskonna.

Roheeesmärkide saavutamiseks on vaja suuri muutusi. Need on mõistuslikud, ratsionaalsed sammud. Meie ihalev ja meeletu hing paneb mõistusele vastu. Sageli teeb ta seda targalt, kõiki kaasaja teaduse saavutusi kasutades. Kui see tarkuse hobune veab meid  kraavil, siis mida teha? Me ei suuda oma olemuse tõttu vankrit ümber pöörata. Mida me saame, on õpetaja Lauri soovitusel teha pool rehkendus. Abi on ehk isegi veerandist rehkendusest.

Pika vao piirjooned

Milline võiks olla pikk vagu, mida juba praegune valitsus suudab ja sisse künda saab. Võib olla ainult ühe vao või paar, aga suunda rajavalt pika. Piisavalt pika, et selle järgi saab põllu ära märkida.

Selliseid suuri tuuleparke, aga ka aatomijaama või olulisi energiasalvestusseadmeid, mis meie elektri vajadused taastuvalt ära rahuldaks, praegu veel ei ehitata. Et neid aga üldse ehitataks, peab neid esmalt planeerima- tokid maasse ja esimene vagu sisse.

Senises praktikas on planeerimine igikestev ja lõputu protsess. Mitte ainult riiklik eriplaneering ei kesta vähemalt sama kaua kui koolijüts oma põhiharidust omandab. Üle mõistuse kaua võtavad aega sageli ka „lihtsamad“ planeeringud. Nüüd on koalitsiooni poolt lubatud, et planeeringute, keskkonnamõjude hindamise ja lubade protsess vaadatakse üle, eesmärgiga kiirendada taastuvenergia projektide elluviimist. Sama plaan on ka riigi jaoks oluliste ja piiriüleste projektide menetlusprotsessidega.

Keskkond põrkus keskkonnaga

Planeerimise juures on oluline, et peale tööga lõppu jõudmist ei peaks tuldud teed tagasi minema. Nii juhtus näiteks Hiiumaal. Hiiumaa ümbruse mereala planeering kehtestati 2016 aasta suvel ja otsus, et osaliselt tuleb käidud teed taas alustada, sündis Riigikohtus umbes kaks aastat hiljem. Vaidluse all oli just tuuleenergia eelisarendamise alade kindlaksmääramine ning see planeeringu osa tühistati. Kohus leidis, et keskkonnamõjude strateegiline hindamine peab omama planeerimisel veelgi olulisemat tähtsust, ning et selle tulemusi tuleb planeeringulahenduse väljatöötamisel tõsiselt arvesse võtta ja lahendusi vajadusel ümber kujundada. Samuti on tähtis planeeringu sisulisem mõju hindamine ja seda tuleb vajadusel teha koos naaberriikidega.

Seega põrkus laiem positiivne keskkonnamõju (mida tuulepargid ju omavad) lokaalsema mõjuga. Ehk et gigavatte puhast energiat ei saa toota teadmatuse arvel. Toona protsessi jälgides torkas silma, et oleks pidanud uurima uurima ja rääkima. Parkide ehituse kõrval ei ole see suur rahaline kulu. Ajakulu, kui see tegemata jääb, on palju kallim.

Ka loomingulisust on vaja

Eelkirjeldatu kõrval vajame palju loomingulist lammutamist. Täna omandab seegi mõiste uue tähenduse. Jätkuvalt tuleb vana lammutada, et innovatsioonituuled saaksid vabalt puhuda. Vana ei lähe aga prügimäele, vaid saab uue ehituskivideks. Siingi vajab kõike mõõtev ja kaalutlev inimene uut tollipulka, kuhu mahub ka ökoloogilise jalajälje mõõde. Eks me näe, kas maha saavad vaid märkepostid, või saame mõne pikema vao ka sisse aetud.

 Inimene mängib võimega end täielikult hävitada, Postimees, 25. november 2022, https://arvamus.postimees.ee/7655821/jaanis-prii-inimene-mangib-voimega-end-taielikult-havitada